Society

Datuk Ramanan Membuat Laporan Polis Berikutan Kes Penipuan Forex

Datuk Ramanan Ramakrishnan

Datuk Ramanan Ramakrishnan, bekas bendahari kewangan MIC telah membuat satu laporan polis mengenai seorang ahli perniagaan berstatus Datuk bersama-sama isterinya kerana mereka disyaki telah menipu seorang usahawan sebanyak lebih daripada RM55 juta dalam satu kes yang dirancang dengan teliti sehingga melibatkan penggunaan agama untuk mengaburi mangsa.

Datuk Ramanan Membuat Laporan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi

Datuk R. Ramanan di Ibu Pejabat Polis Dang Wangi, berkata lebih 20,000 orang disyaki telah ditipu dalam program pertukaran mata wang asing ini.

“Salah seorang mangsa telah pun ditipu oleh pasangan itu dengan melaburkan RM55 juta ke dalam syarikat palsu selepas pasangan itu berjaya meyakinkan mangsa tersebut bahawa mereka sangat serius di dalam perkara ini sehinggakan sanggup untuk menukar agama.

Terdapat video dan rekod yang berkaitan dengan penukaran itu. Mereka telah menganiaya agama (Islam dan Hindu). ”

Datuk R Ramanan

Datuk Ramanan: “Mereka Menabur Janji Manis”

Datuk Ramanan berkata pasangan itu akan melabur dalam syarikat tersebut dengan menggunakan nama Perdana Menteri Malaysia. Selain itu, mereka juga memberikan janji-janji manis dengan menyediakan lesen perbankan pelaburan untuk menarik pelabur luar ke dalam operasi pertukaran asing syarikat mereka.

“Tindakan mereka melemahkan dan menghancurkan usaha dan usaha kerajaan untuk memperkukuhkan keyakinan orang ramai dan membina ekonomi negara yang lebih baik.”

“Orang-orang ini adalah ancaman kepada keselamatan negara, dan mereka perlu dihalang dengan sekeras-kerasnya,” katanya.

Saranan Datuk Ramanan Kepada Mangsa-Mangsa Penipuan Lain

Datuk R Ramanan juga mendorong dua orang yang mengancam untuk melaporkan aktiviti mereka kepada pihak berkuasa.

Dia memuji polis yang telah giat menjalankan operasi minggu lalu dan melakukan banyak tangkapan yang berkaitan dengan kejadian itu. Tetapi Datuk Raman berkata dia masih perlu mengambil langkah terhadap pasangan itu.

Pada bulan lalu, pihak polis melaporkan bahawa mereka telah menggunakan skim program pertukaran asing untuk menipu lebih RM80 juta yang melibatkan lebih 23,000 mangsa.

Lima lelaki dan wanita berusia antara 28 dan 38 adalah di antara suspek yang ditahan di bawah Seksyen 3 (1) Akta Pencegahan Jenayah untuk siasatan.

Sementara itu, Penolong Pengarah Deng Wangi, Mohd Sukri Kaman, mengesahkan penerimaan laporan tersebut daripada Datuk Ramanan.

Lagi artikel berkaitan:

Datuk R. Ramanan Membuat Ulasan Tentang Kad APEC

Ikuti juga profil Datuk R. Ramanan di Instagram